Una Setmana del Llibre en català plena de novetats

L’inici del curs escolar ha coincidit amb la Setmana del Llibre en català, del 9 al 18 de setembre. Aquest any, la Setmana ha celebrat els 40 anys d’aquesta iniciativa que vol donar visibilitat al llibre en català i a tots els actors –professionals i empresarials– que el fan possible.

Un cop més, la ubicació de la Setmana al port de Barcelona ha estat el marc perfecte per aplegar milers de visitants, llibreters, editorials, autors, il·lustradors…

Centrant-nos en la literatura infantil i juvenil en català, cal destacar algunes coses força esperançadores: el més notable és que es tracta d’un sector que creix i que ho fa amb força. El darrer Informe del Comerç Interior del Llibre a Espanya, publicat per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, corresponent a l’any 2021, assenyala que les vendes d’infantil i juvenil van augmentar un 17,8%, mentre que la ficció per a adults va créixer un 8,2%.

Durant l’any passat, arreu del país s’han publicat un total de 79.373 títols (dos terços en paper i un en digital), un 6,4% més que l’any anterior. Tota la literatura infantil i juvenil publicada a Espanya l’any 2021 va facturar 548,90 milions d’euros. Cal destacar que el subsector de còmics, revistes (tebeos) i novel·les gràfiques també ha tingut un creixement notable: un 6,7% en relació amb l’any 2021.

A la Setmana destaca, sempre en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, l’increment del nombre d’editorials que han presentat noves col·leccions en aquest àmbit o que s’estrenen com a editorials especialitzades.

En l’edició d’aquest any, a la Setmana es van inscriure 207 editorials dedicades totalment o parcialment al llibre en català; més d’un centenar presenten col·leccions per a infants i joves. És notable l’interès d’editorials d’arreu de l’Estat que presenten novetats en català. També destaquem la bona representació de novetats de poesia i de còmic per a infants i joves. Tot això són molt bones notícies.

En un ambient tan ric i propici com aquest, es fa palès que gaudim d’una enorme quantitat de novetats. És precisament aquí on Llegim.cat entra per oferir a les famílies i als professionals de l’educació un servei de recomanació de bons llibres, nous i de fons editorial, en català i amb valors.

Compartim amb vosaltres una primera selecció de bons llibres per endinsar-nos en el curs. ¿Us engresqueu a llegir, cada dia 15 minuts del llibre que més us agradi? Bona lectura!

0-3 anys: La pilosa, el pelat i el punxegut (Barcanova, 2022)

+4 anys: La colla dels 11 (Animallibres, 2022)

+7 anys: Mar de lletres (Baula, 2022)

+10 anys: El nen que criava dracs (Pagès Editors, 2021)

+ 13 anys: Donetes (Viena, 2022)

+ 16 anys: Akhenaton, el rei heretge (Bromera, 2004)