Valoració general
Autor ressenya: Xavier Vilella
Publicació ressenya: 22/11/2021
Gènere literari: Novel·la
Editorial: Viena Edicions
Publicat: Barcelona 2012
Col·lecció: El cercle de Viena
Formats disponibles: Rústica amb solapes
Núm. Pàgines: 112
ISBN: 978-84-8330-706-9
DL: B 11.793-2012
Brookfield és una de les escoles de més prestigi del Regne Unit i un dia dona la benvinguda a un jove llicenciat que s’enfronta a un núvol d’adolescents amb ganes d’agafar la mida als professors novells… En Chipping no té entre les seves virtuts la de l’autoritat.
Anglaterra // College // Nois // Professor
Bonhomia // Dignitat // Exemplaritat // Generositat
Brookfield és una de les escoles de més prestigi del Regne Unit i un dia dona la benvinguda a un jove llicenciat que s’enfronta a un núvol d’adolescents amb ganes d’agafar la mida als professors novells… En Chipping no té entre les seves virtuts la de l’autoritat.
El relat de tota una vida de professor en una autèntica institució com és Brookfield és commovedor. Tot allò que el nostre imaginari associa a la vida dels colleges de finals del segle XIX es troba aquí. En unes breus pinzellades. La trama avança lleugera, saltant d’un esdeveniment a un altre, d’un moment històric al següent. Viurem les alegries de la tasca educativa d’una persona generosa, per a qui cada alumne és molt més que un nom i que considera que la formació al college és molt més que aprendre com un lloro o fer contactes amb nois de famílies de la bona societat.
Mister Chips, el protagonista, és un cant als mestres enamorats de la seva feina i dels alumnes, que busquen formar-los en la seva integritat. Per això són exigents, propers però no col·legues. Un cant a persones normals, que estimen la seva feina i busquen ajudar a desenvolupar el millor dels qui tenen a les seves mans durant l’adolescència. És el temps de proposar ideals grans, sentit de responsabilitat, obrir els ulls a tantes coses bones i algunes que no ho són tant. Potser és un món que perd terreny enfront l’eficàcia, les xifres i el rendiment econòmic. Potser és un món en retrocés, però hi reconeixerem la dignitat, la generositat i la bonhomia.
Celebrem que Viena hagi recuperat, per als lectors de llengua catalana, aquest clàssic, que ha estat portat al cinema en dues ocasions. Actualment, d’aquest autor només n’hem trobat aquesta obra publicada a casa nostra.
Violència-odi
Sensualitat-sexe
Paraulotes, llenguatge berroer
Consumisme
Alcohol, drogues, tabac
Ideologia
Autor anglès que va cultivar especialment la novel·la, el conte i el guió cinematogràfic. La novel·la Lost Horizon (Horizontes perdidos), publicada l’any 1933, va ser el seu primer títol: en aquesta obra, un grup de britànics, durant una revolta a l’Índia, són segrestats i portats al Tibet; allà són acollits en l’idíl·lic monestir de Shangri-La, amb ressonàncies del jardí d’Edèn. Bona part de la seva obra està ambientada a l’Anglaterra de finals del segle XIX entre les classes benestants.
A partir dels anys 30, va viure a Califòrnia treballant per Hollywood, i va guanyar un premi de l’Acadèmia l’any 1942. Moltes de les seves obres han estat portades al cinema. Passi-ho bé, senyor Chips, l’any 1939 (amb un Òscar a Robert Donat com a Mr. Chips); i el 1969 (amb Peter O’Toole).
Sigues el primer en comentar.
Vols opinar del llibre? Fes-te del club Llegim.cat
Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.
La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.